logo
  •   Yeni Sitemize Hoş Geldiniz!
  •   Süper fiyatlar şimdi Nora Un'da.
  •   Doğadan Sofranıza Doğan Lezzet...

Bloglar

Ekmek ve Fırıncılığın Kökenleri (Tarih Serisi 1)

Ekmek ve Fırıncılığın Kökenleri (Tarih Serisi 1)

ekmek-ve-firincilik-3
Beyaz ekmek her zaman zenginlerin tercihi olurken…

Ekmek, un ve su hamurunun pişirilmesiyle hazırlanan temel bir besindir . Ekmek muhtemelen dünyada en çok tüketilen besindir. Taşınabilir ve kompakttır ve ayrıca en az 30.000 yıldır diyetimizin çok önemli bir parçasıdır.


İlk ekmeğin nasıl yapıldığı bilinmemekle birlikte, muhtemelen tesadüfen pişirme veya su ve tahıl unu ile kasıtlı deneyler sonucu ortaya çıkmıştır, çünkü tarih öncesi insanların su ve tahıllardan zaten yulaf ezmesi yaptıkları bilinmektedir. Unun en eski kanıtı, 30.000 yıllık ve Avrupa’daki Üst Paleolitik Çağ’dan kalma arkeolojik bulgulardan gelmektedir. Bu un, muhtemelen mayasız ekmek olarak işlenmiştir. Ancak o an, ekmeğin o dönemde temel bir gıda olduğunu söylemek için çok erkendi, çünkü avcılık ve toplayıcılık döneminde Paleolitik Avrupa diyetleri esas olarak hayvansal proteinlere ve yağlara dayanıyordu. Ekmek, 10.000 yıl kadar önce Neolitik dönemde temel gıda olarak yerini aldı.Buğday ve arpa Mezopotamya’da ve Nil yakınlarında evcilleştirildi. Avcı-toplayıcı geçimlikten tarımsal beslenmeye geçişle birlikte ekmek, halkların beslenmesinde daha baskın hale gelir, ancak yapımı için malzeme yerel olarak yetiştirilen tahıllara bağlıydı. Bu, insanları göçebelerden çiftçilere dönüştürdü, kasabaların oluşumuna yol açtı ve bununla birlikte toplumu sonsuza dek değiştirdi. Ekmek bu değişikliği işaret etti.

ekmek-ve-firincilik-1
Eski zamanlarda ekmek pişirmenin ilk karmaşık teknikleri ortaya çıktı . Bunlardan biri, hamurda mayalanmayı başlatacak ve ekmeğin daha uzun süre dayanacağı ve daha iyi bir tada sahip olacağı şekilde yükselmesine izin verecek bir ekşi maya başlatıcısı olarak kullanmak için önceki günden bir parça hamur tutmaktı. Galyalılar ve İberyalılar biradan elde edilen köpüğü başlangıç ​​olarak kullanırken, şarap içip bira içmeyenler de üzüm şırasından oluşan bir macun kullanırlardı. Giriş kapısı olan ilk ayaklı fırınlar Antik Yunanistan’da yapılmıştır. Arpa ekmeği ve buğday ekmeği gibi farklı ekmeklerin yanı sıra kek, kurabiye ve hamur işleri de yapılırdı.

Ortaçağ Avrupa’sında ekmek, tabak olarak da kullanılıyordu. Emici tabak olarak 15 cm’ye 10 cm’lik “trencher” adı verilen bir parça bayat ekmek kullanılmıştır. Yemek bittiğinde trencher yenilebilir, fakirlere verilebilir veya köpeklere yedirilebilirdi. Tahtadan yapılmış tabak levhalar ilk kez 15. yüzyılda ortaya çıktı.

ekmek-ve-firincilik-2
Modern zamanlarda ekmeğin pişirilmesi sanayileşmiştir. Ekmek, lezzet ve beslenme pahasına çok daha hızlı yapılır. Beyaz ekmek her zaman zenginlerin tercihi olurken, yoksullar koyu, tam tahıllı ekmek yerken, 20. yüzyılın sonunda bu fikir değişti ve tam tahıllı ekmek daha sağlıklı olarak tercih edilirken beyaz ekmek fakirlere ayrıldı.